image

Ezen a tájon már több mint ezer éve termesztenek szőlőt. A szőlőterületek a török hódoltság és a filoxéra-vész időszakában nagy részben kipusztultak. A jelentős újratelepítés az 50-es években indult, a hajdani Balatonboglári Állami Gazdaság területén, ahol korszerű ültetvények létesültek. A tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez.

A terület adottságai igen jók, a klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, a talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak. Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.

A legjelentősebb világ-fajták (Chardonnay, Muskotály, Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon, Merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (Leányka, Irsai Olivér) is termesztünk. Fehér, rosé és vörösborokat is készítünk!